Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Da li servisirati auto klimu ili ne?

Dok radi, radi. A posle...

Palo vam je na pamet da biste mogli da odradite servis "klime" na automobilu? Leci zakačeni na šoferku kažu da rade to i za 2000 dinara... I onda ste mirni?

Servis klima uređaja u automobilima zvanično nije propisan ni kod jednog proizvođača automobila na listi redovnih servisnih intervala. Eventualno se pominje provera ispravnosti, ali nikako servis u smislu zamene gasa i ulja.

Zbog toga vozači novijih automobila uopšte ne razmišljaju o ovoj vrsti servisa, dok se vlasnici starijih vozila (bar oni savesniji) često zapitaju da li bi tu nešto trebalo da se radi.

Naravno, najčešći je slučaj kada “klima” prestane da radi, pa se silom prilika odlazi u servis, gde nastaje laka drama u pogledu cene, efikasnosti i kvaliteta usluge.

Dakle, pokušaćemo da odgovorimo prvo na pitanje da li bi servis uopšte trebalo da se radi ako je sve ispravno i funkcioniše. S obzirom da se u sistemu nalaze gas i ulje za podmazivanje kompresora, koji je ništa drugo nego mala motorna pumpa, nameće se logičan odgovor.

Da, posle nekog vremena bi trebalo zameniti ulje i gas. Oni koji kažu da ništa ne treba dirati dok radi, pitamo ih da li to iste misle i za motor? Da li ne treba menjati motorno ulje sve dok motor radi? Pa kad strada, zamenite ceo motor, zašto biste menjali ulje?

Na žalost, to se najčešće dešava sa kompresorima klima-uređaja, stradaju ležajevi a onda sve ode dođavola. Nov kompresor košta od 500 evra na gore, a polovnih ima već za 25, mada su cene u proseku oko 50-60 evra.

servis-klime-2

Kad dođete u servis, prvo vam ponude remont kompresora, koji košta od 100 evra na više, u zavisnosti od servisa i kompresora. Šta tu zapravo serviser može da pomogne – zavisi od slučaja do slučaja, a krajnji ishod je neizvestan. Baš kao i sa polovnim kompresorom, niko ne može da vam garantuje koliko će još dugo raditi.

Zapravo, najveći problem nastaje kada iz nekog razloga iscuri freon i ulje iz sistema. Da li zbog kamenčića koji je udario i probio hladnjak, da li zbog loše legure aluminijumskih cevi koje vremenom postanu porozne, ili nečeg drugog, tek nije dobro da sistem bude prazan.

Na svu sreću, postoje zaštitni mehanizmi koji ne dozvoljavaju da se kompresor aktivira ako nema gasa u sistemu, mada je veliko pitanje u kom trenutku elektronika “odluči” da ne treba paliti kompresor i koliko je tada kasno. Sve u svemu, kada prvi put ostanete bez gasa sve je pomalo načeto, ali ne i trajno uništeno. Međutim, ovde tek sledi agonija – utvrđivanje uzroka curenja “klime”. Zato se u gas ubacuje boja, kako bi se uz pomoć UV lampe lakše otkrilo gde curi.

Curenje može da bude na više mesta, a u većini slučajeva obavezno je vađenje kompletne instalacije napolje, varenje aluminijumskih cevi ili, ako su baš neupotrebljive zbog poroznosti, njihova zamena crevima.

Ko od servisera to zna da uradi kako treba, teško je odgovoriti. U pitanju je zaista zametan posao i vrlo je važno da serviser ima iskustva. Mali je problem što oni sa iskustvom ovim poslom više neće da se bave, jer se pojavila gomila “stručnjaka” koji rade za male pare.

Uglavnom, dešava se da kod servisera sa iskustvom počnu da dolaze samo problemi koje niko drugi ne može da reši, a čiji su vlasnici već ostavili brdo para kod “stručnjaka” sa dosta nižom cenom rada.

Tako smo došli do situacije da se ozbiljni servisi koji se bave popravkom auto “klima” povlače sa tržišta zbog konkurencije koja radi za badava.

 

servis-klime-3

 

Sve u svemu, ostali ste bez gasa u sistemu klime. Ako nema tragova boje, morate da je napunite, uključujući i boju. Kada se utvrdi gde curi, problem se otklanja, pa se ponovo puni.

Svako punjenje plaćate… Ako je stradao kompresor, tu su i dodatni troškovi. Šta uzeti, polovan, remontovan ili remontovati svoj, odluka je na vama, na vašoj intuiciji. Bukvalno nema pravila.

Ako još serviser utvrdi da bi trebalo da se zameni sušač ili hladnjak, servisiranje “klime” može da košta i par stotina evra. Opet, niko vam ne garantuje koliko će dugo ona raditi i da li će se problem pojaviti na novom mestu.

Zato, ako kupujete polovan auto, a prodavac vam kaže ma raaadi klima, samo je treba napuniti, znate koliko je sati.

A servisi koji nude punjenje za 2000 dinara, oni su tek posebna priča. Svega ima. Za početak, pod pretpostavkom da je sve u redu, a vozite auto 15 godina star, rešili ste da ipak pomognete svom kompresoru i zamenite gas i ulje.

Kada se nakači uređaj za servisiranje, on prvo izvlači iz sistema staro ulje i gas i odvaja ga u zasebnu posudu na poleđini uređaja. Zatim, trebalo bi da se vakumira ceo sistem, što u proseku traje 20 minuta, a najčešće mnogo kraće, što direktno utiče na kvalitet hlađenja.

Nakon toga, ubacivanje novog gasa, ulja i boje traje još deset minuta. Dakle, servis je samo vašim automobilom, pod pretpostavkom da je sve u redu, zauzet bar 45 minuta. I za sve to da vam naplate 2000 dinara?

Okej, većina je u problemu sa parama, ali razmislite, gde je tu zarada? Na žalost, u boljem slučaju, natoče vam kineski gas i ulje, a u gorem, ubace vam ulje iz one posude za odlaganje starog, koje treba reciklirati. To radi veliki broj servisa, pa je pitanje iz čijeg će vam automobila zapasti sirovina.

I na kraju, odgovor na pitanje da li uopšte treba servisirati auto “klimu”, teško je dati. Morate da bude snalažljivi i da procenite da li auto-servis zadovoljava minimum kvaliteta rada. Uglavnom su to veliki auto-servisi kod kojih je cena veća, ali je i pretpostavka da će kvalitet rada i materijala biti zadovoljavajući.

serviseri su tu obično na plati, pa nemaju interes da vas što pre isteraju iz servisa kako bi uzeli pare još nekome. Tu je najveća verovatnoća da se procedure poštuju i da je materijal iole pristojnog kvaliteta, mada, ni tu nema garancije.

O redovnom čišćenju hladnjaka “klime” da i ne pričamo. Vremenom se u njemu nakupi prašina i druge nečistoće, pa se smanjuje efikasnost rada. Do sada nismo pronašli servis koji bi zaista uradio kompletnu proceduru u pogledu servisiranja sistema klima-uređaja.

Čišćenje ventilacionih otvora hemijskim sredstvima je tek posebna priča… Uglavnom, ne postoji servis koji će odraditi kompletan tretman vašeg klima-uređaja na automobilu, pogotovo ne za 2000 dinara.

 

 

Izvor: magazinauto.com