Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Tumačenje kontrolne table

Nove generacije  automobila su opremljene sa velikim brojem elektronskih delova i uređaja. Kako se elektronika impementirala u automobile tako je i kontrolna tabla bila sve više komplikovanija. U današnje vreme , često, nije jednostavno shvatiti šta svetluca na kontrolnoj tabli. U narednom tekstu sledi objašnjenje značenja najvažnijih simbola na kontrolnoj tabli.

 

 

Anti blok sistem - ABS

Pri startovanju motora ABS lambica i dalje nastavlja da svetli. Ovaj problem nećete moći  sami da rešite. Savet: posetite najbliži servis, prepustite ovaj problem profesionalcima.

 

 

Svetla za maglu

Ukoliko imate svetla za maglu na vašem automobilu sigurno znate da se ona mogu  koristiti kada pada kiša i sneg, odnosno u slučajevima kad  je smanjena vidljivost. Ukoliko je vidljivost slabija od 50 metara samo tad treba uključiti zadnje svetlo za maglu. Da bi ste izbegli probleme sa svetlima za maglu nikako ih nemojte uključivati po danu i kad je vidljivost dobra .

 

 

Elektronska kontrola stabilnosti - ESP

Ukoliko vam se upali lampica ESP to znači da  ESP upravlja vašim motorom i kočionim sistemom kako bi se izbeglo proklizavanje i eventualno izletanje sa puta. Ono što treba u ovakvoj situaciji uraditi jeste prilagoditi vožnju uslovima na putu.

 

 

Akumulator

Paljenje lampice za akumulatar znači da je napon akumulatora pao ispod 13 volti, odnosno da je viši od 14,4 volta. Problem je dvostruk ili je akumulator nedovoljno dopunjen ili je prepunjen. Rešenje je da dopunite akumulator ukoliko to nije moguće pravac u kupovinu novog akumulatora.

 

 

Kočione obloge

Upalila vam se lampica za kočione obloge što znači da je došlo vreme da se izvrši zamena istih i da automobil nije više bezbedan. Ovaj problem nećete moći  sami da rešite. Savet: posetite najbliži servis, prepustite ovaj problem profesionalcima.

 

 

Kočnice

Ukoliko ne vodite računa o nivou kočione tečnosti u vašem kočionom sistemu ili ukoliko niste do kraja spustili ručnu kočnicu moguće je da vas kontrolna tabla upozori paljenjem lampice. Kočionu tečnost možete sami dodati u sistem  ali često nakon dolivanja tečnosti lampica i dalje gori što indikuje na problem u sistemu. Obavezno odvezite auto u najbliži servis jer postoji mogućnost da je u pitanju veći kvar.

 

 

Hladnjak

O nivou rashladne tečnosti svaki vozač treba da vodi računa. Ukoliko je temperatura rashladne tečnosti suviše visoka, ili je nivo rashladne tečnosti suviše nizak kontrolna tabla signalizira da postoji problem . Pratite ponašanje motora pre svega da li temperatura u motoru raste ukoliko se motor pregreje može doći do pucanja dihtunga glave motora a popravka ovog kvara ume da bude izuzetno skupa. Ukoliko imate ovakav problem prvo proverite nivo rashladne tečnosti, ukoliko je nivo nizak dopunite tečnost  ako lampica i dalje svetli obavezno posetite najbliži servis.

 

 

Pritisak ulja u motoru

Pored nivoa raashladne tečnosti veoma je bitno pratiti i nivo ulja u motoru. Ukoliko vam se upali lampica koja signalizira pad pritiska ulja na minimum odnosno signalizira da je nivo ulja suviše nizak. Istog momenta zaustavite automobil da ne bi izazvali veliki kvar motora. Kad stanete isključite motor i sipajte ulje u motor.

 

 

Upozorenje za motor

Upalila vam se lampica sa oznakom motora. Ova lampica svetli u slučaju kvara na izduvnom sistemu ili u slučaju prestanka napajanja motora. Takođe je moguće da je u pitanju kvar dizne ili kvar prouzrokovna upotrebom goriva lošeg kvaliteta. Sistem će, kako bi zaštitio motor, smanjiti snagu. ukoliko lampica nastavi da svetli znate šta vam je činiti pravac najbliži servis.

 

 

Svetlosni indikator za grejače

Za vlasnike automobila sa dizel motorima pojam grejača je poznat pogotovo u zimskim danima. Svetlosni indikator za grejače je kod starijih modela automobila sijao više od 10 sekundi dok kod novijih modela se gasi nakon nekoliko sekundi. Kada sgrejač dostigne željenu temperaturu lampica se gasi i motor kreće sa startovanjem. Ukoliko vam lampica ostane uključena potrebno je automobil odneti na dijagnostiku u najbliži servis.

 

 

Filter za dizel čestice

Ukoliko lampica gori to je znak da postoji problem sa temperaturom izduvnih gasova, odnosno da je filter isprljan. Ovaj problem možete rešiti sami ukoliko očistite filter prema uputstvima proizvođača.

 

 

Tempomat

Korišćenje tempomata je sjajna stvar sa aspekta umaranja vozača i potrošnje goriva. Vi određujete brzinu kretanja vašeg automobila. Pogodan je za vožnju na otvorenom putu ili u slučaju kad ne želite da pređete ograničenje brzine. Savet stručnjaka je da tempomat koristite samo u slučajevima gde je to moguće.

 

 

Pojasevi

Sigurnost  svih učesnika u saobraćaju ja jako bitna stvar. Ukoliko neko od putnika u automobilu nije vezao pojas lampica upozorava. Pored lampice upozorenje je praćeno i zvučnim signalom. Ukoliko posle vezivanja svih pojaseva lampica i dalje svetli obratite se najbližem servisu.

Slika: izvor autocacak.co.rs