Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Saveti za smanjenje potrošnje goriva

Nije važno gde živite i kakav auto vozite, iz svakog rezervoara za gorivo uvek može da se istisne neki kilometar više. Ako dobijete kilometar ili dva na litar goriva, polako se nakupi.

Sledećih 12 saveta za uštedu goriva će svakako doprineti većoj ekonomičnosti vašeg vozila. Uštedećete znači novac, i istovremeno smanjiti ispuštanje CO2 u životnu sredinu. Usvajanjem svakog od saveta malo ćete povećati broj pređenih kilometara po rezervoaru goriva, a ako usvojite više saveta, razlika će biti osetna.

Pomislite na koristi koje će vaša nastojanja da smanjite potrošnju goriva doneti našoj planeti i budućim generacijama.

Usporite

Fuel saving 1Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina za smanjenje potrošnje goriva je sporija vožnja. Što je veća brzina, veća je i potrošnja goriva. Ako, npr. povećamo brzinu sa 40 km/h na 80 km/h, potrošnja će se skoro udvostručiti. Naravno, suviše velika brzina kao i suviše mala znači viši stepen potrošnje u l/100 km. Optimalna potrošnja goriva je pri brzini između 50 km/h i 70 km/h*.

* Izvor: Elsevier, istraživanje transporta

Promenite način vožnje

Fuel saving 2Dosta goriva možete da uštedite ako polako ubrzavate i sa osećajem menjate brzine. Mislite unapred kada ćete se zaustaviti da ne biste naglo kočili, gledajte daleko ispred vozila i ako vidite da saobraćaj na rasksnici stoji skinite nogu sa gasa i polako se približavajte. Pri agresivnoj vožnji kao što je, npr. gas do kraja, zatim naglo kočenje, potroši se čak za 20% više goriva nego pri mirnoj vožnji.*

* Izvor: Agencija za životnu sredinu SAD (EPA)

Vozite u što višem stepenu prenosa

Use the highest possible gearAutomobili su tako konstruisani da treba početi vožnju u najnižem stepenu prenosa jer je tu snaga motora najveća, a kad postignete određenu brzinu, vožnjom u najvišem mogućem stepenu prenosa svakako ćete smanjiti potrošnju goriva Ako kružite okolo u nižem stepenu prenosa možete znatno da povećate potrošnju goriva. Ako je bezbedno, uvek pokušajte da prebacite u viši stepen prenosa.

Racionalno korišćenje tempomata

Selective cruise controlKorišćenjem tempomata možete da smanjite potrošnju goriva jer vam omogućava održavanje konstantne brzine na ravnim putevima i na nizbrdici. Ako budete koristili tempomat na uzbrdici, on će povećavati gas da bi održao postavljenu konstantnu brzinu vozila, zbog čega će potrošnja goriva da se poveća.

Klima uređaj koristite umereno.

Fuel saving 5Klima uređaj je dodatno opterećenje za motor automobila, zbog njega troši više goriva. Bez korišćenja klima uređaja potoršnja goriva je do 3% manja.* Razmislite da li bi bilo bolje da isključite klima uređaj kad vam to dozvoljava spoljašnja temperatura, naročito zimi. Kad vozite sporo ili kad stojite, otvorite prozore i rešetke za ventilaciju i uživajte u blagom povetarcu.

* Izvor: Nacionalna laboratorija za obnovljivu energiju (u okviru Ministarstva energetike SAD)

Izbegavajte prazan hod motora

Fuel saving 6Kad je motor u praznom hodu i vozilo miruje gorivo se ipak troši, što znači nula kilometara na litar. Ako motor za vreme čekanja ugasite i ponovo upalite kad želite da krenete, potrošićete manje goriva nego ako ga ostavite da radi u praznom hodu dok auto stoji u mestu.

Izbacite nepotreban teret

Fuel saving 7Što je vozilo teže, više energije je potrebno za kretanje, zato nepotreban prevoz tereta znači veću potrošnju goriva. Za svakih 50 kilograma dodatnog tereta potrošnja goriva se povećava za 1 - 2%.* Dobro razmislite šta vam je stvarno potrebno u automobilu, a sve ostalo izbacite.

*Izvor: Agencija za životnu sredinu SAD (EPA)

Povećajte aerodinamičnost vašeg vozila razumnom upotrebom prtljažnika na krovu vozila.

Fuel saving 8Prtljažnici i nosači na krovu automobila negativno utiču na njegovu aerodinamičnost. Oni povećavaju aerodinamični otpor zbog kojeg potrošnja goriva može biti čak 5% veća. Prtljažnik odnosno nosač montirajte na krov automobila tek kad vam je stvarno potreban i skinite ga kad više ne bude potreban.

* Izvor: Agencija za životnu sredinu SAD (EPA)

Prozori neka budu zatvoreni

Keep the windows closedOtvoreni prozori i krov stvaraju aerodinamički otpor koji usporava vozilo Za održavanje željene brzine potrebno je više energije, zato ćete potrošiti više goriva. Efikasnost potrošnje goriva možete jednostavno da povećate ako zatvorite prozore i krov na automobilu.

Održavajte svoj automobil na odgovarajući način

Maintain your car properlyObezbedite dobro održavanje i redovne servisne preglede svog automobila da bi vam dao najviše što može. Zapackane svećice, prljav filter za vazduh i zapušen filter za ulje povećavaju potrošnju goriva. Za efikasnu potrošnju goriva važno je i redovno menjanje ulja. Dobro održavan motor može da poveća uštedu goriva čak do 4%.

* Izvor: Energy and Environmental Analysis, Inc., Washington, DC

Potrudite se da u vašim pneumaticima pritisak vazduha stalno ima pravilnu vrednost.

Keep your tires properly inflatedPneumatici sa suviše malim pritiskom imaju veći otpor kotrljanja i potrebno im je više energije za kotrljanje, zato je potrošnja goriva veća. Na spoju pneumatika sa naplatkom vazduh polako izlazi, zato treba redovno proveravati pritisak i obezbediti da sve vreme bude u skladu sa preporukama proizvođača vozila. Ako pritisak u pneumaticima ima pravilnu vrednost, možete da uštedite do 5%* goriva. Osim toga, pneumatici koji imaju pravilnu vrednost pritiska su sigurniji i duže traju.

* Izvor: Agencija za životnu sredinu SAD (EPA)

Montirajte Goodyear EfficientGrip na svoje vozilo

Put Goodyear EfficientGrip tires on your carPneumatici imaju veliki uticaj na otpor kotrljanja vašeg vozila. Ako izaberete pneumatike Goodyear EfficientGrip koje odlikuje tehnologija FuelSaving, možete osetno da smanjite otpor kotrljanja. Što manje energije vašeg motora bude išlo u vetar, manja će biti potrošnja goriva. To je dobro za životnu sredinu, a vi ćete manje potrošiti za gorivo. Sa pneumaticima EfficientGrip možete da uštedite čak __% goriva u poređenju sa prosečnom potrošnjom 6 glavnih konkurentnih pneumatika.

Novi Goodyear EfficientGrip smanjuje potrošnju goriva

Sa novim pneumatikom EfficientGrip − koji odlikuje tehnologija FuelSaving Technology – sa punim rezervoarom stići ćete dalje. Njegova tajna je specijalna smeša gazećeg sloja na bazi silike i jedinstvena struktura kojom se smanjuje otpor kotrljanja, a to sve vodi manjoj potrošnji goriva. Goodyear se trudi za vas i uvodi inovativne tehnologije da biste vi mogli da se posvetite isključivo vožnji.

Preuzeto sa: http://www.goodyear.eu