Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Popravite sami auto sirenu

Auto sirena služi za zvučno komuniciranje sa ostalim učesnicima u saobraćaju s toga je jako bitno da uvek bude ispravna. Usudite se i sami popravite ovaj kvar koji najčešće nije komplikovan.

Osim što će vam popravka auto sirene omogućiti da ponovo komunicirate sa ostalim vozačima, ali na ovaj način ćete izbeći plaćanje kazne za neispravnu sirene.

Najučestaliji uzroci kvara auto sirene su pregoreli osigurači, zarđale žice ili samo prekidač dugmeta sirene. Predstavljamo najčešće uzroke kvara auto sirene i način popravke:

1) Osigurači

Osigurači su najčešći uzrok kvara auto sirene pa jepotrebno njih proveriti. Najčešće se  nalaze na ploči ispod instrument table ili u kutiji ispod haube. Potrebno vam je predhodno znanje da biste mogli da nađete osigurač od sirene. Ukoliko neznate koji je osigurač pogledajte uputstvo ili pitajte nekoga ko poznaje automobile. Kada to utvrdite koji je pregoreli osigurač , potrebno je zamenitiga novim. Obratite pažnju da budu iste jačine. Ukoliko se dogodi da i taj novi osigurač pregori onda je u pitanju kratak spoj i za taj problem se obratite vašem auto-električaru.

2)Zarđale žice

U koliko nije osigurač uzrok kvara iproverite da li su žice od sirene korodirale. Postupak je sledeći iz spojnice izvući sve žice, zatim skinuti sirenu i dobro očistiti sve priključke. Nakon toga, vratite sirenu na mesto, povežite sve žice i isprobajte dali radi. Ako proradi, odlično a ako ne – pokušajte i sa sledećim:

3)Prekidač dugmeta sirene

Ukoliko nijedan od predhpdno navedenih uzroka nije aktuelan , ostaje vam da proverite i prekidač dugmeta sirene. On se obično nalazi središtu volana tako da je potrebno skinuti poklopce i očistiti sve spojeve.

Ovi saveti važe za starije tipove vozila ukoliko nemate air bag u volanu.

Slika preuzeta sa: http://officialinspectionstation.wordpress.com