Auto Start Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Najčešće greške vozača u letnjim danima

Odlazak na letovanje brzo se iz bezbrižnog putovanja može pretvoriti u noćnu moru, čak zbog sitnica vezanih za automobil. Kako bi vam pomogli i olakšali letnu vožnju, stručnjaci su izdvojili najčešće greške koje čine vozači tokom leta.

1. Sipanje pogrešnog goriva u rezervoar vozila.

2. Vožnja na rezervi može biti problem zbog gužvi se često događa da vozilo ostane bez goriva jer se tokom letnih meseci zna dogoditi da putni računar pogrešno izračuna preostalu količinu goriva u vozilu.

3. Kupanje sa ključevima, gubitak ključeva u moru ili zaključavanje ključeva u vozilu.

4. Pregrevanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umesto parkirnom ili nožnom kočnicom, vuča priključnog vozila ili auto-prikolice može potpuno uništiti kvačilo.

5. Zna se dogoditi da vozač ne zna koju asistenciju na putu ima, a ne zna ni broj telefona pa često pomoć na putu traže na broju 112.

6. Loša priprema priključnog vozila koje često bude pretovareno, sa starim, lošim gumama koje lako pucaju. Česti su problemi s osovinama ili ležajevima prikolica koje se neredovno servisiraju. Svetla na prikolicama tradicionalno su loša i neispravna, teret je često loše učvršćen zbog čega vozači mogu imati velikih problema na auto-putevima.

7. Korišćenje klima uređaj u našim vozilima tokom letnih dana je vrlo često, ali se preporučuje umereno korišćenje zbog preopterećenja i kvarova na alternatoru zbog neprestanog rada ventilatora. Zbog neprestanog korištenja klime u vozilu dolazi do preopterećenja i kvarova na alternatoru.


Kad stignemo na svoje odredište i duže vreme ne koristimo vozilo, poželjno ga je parkirati u hladu i prekriti ga presvlakom kako bismo izbegli kvarove na elektronici vozila i akumulatora koji nije otporan na visoke temperature i dug period nepokretanja za vreme godišnjeg odmora. Ukoliko se vozilo ne koristi duže vreme može doći do blokiranja parkirne kočnice.

Izvor: automobili.hr