Pripremite svoj auto za zimu

Evo šta sve treba učiniti za sigurnu vožnju kroz zimske mesece

 

Od 1. novembra obavezna je upotreba zimskih guma. Stižu sve hladniji dani, a to često znači i otežane uslove vožnje. Krajnje je vreme da adekvatno pripremite svoj automobil za bezbednu vožnju. Što sami, što uz pomoć servisa, ovo su stvari koje bi trebalo da proverite i učinite kako bi vi i vaš auto lakše prošli kroz zimu, piše Autostart.

AKUMULATOR - Provera akumulatora, zavisno od stanju dopuna tečnosti ili zamjena s novim. Na nižim temperaturama istrošeni akumulatori znatno gube snagu, samim tim i mogućnost pokretanja motora.

ANTIFRIZ - Bez adekvatnog antifriza u rashladnom sistemu auta preti opasnost od zamrzavanja koje može da dovede do pucanja metalnih delova motora i da prouzrokuje veliku štetu.

KLIMA UREĐAJ - Ispravnost klima uređaja tokom zime je jednako važna kao i leti zbog toga što njegovo korišćenje smanjuje zamagljenje stakala sa unutrašnje strane. Jedan od važnih elemenata je i filter klima uređaja u kabini kojeg je preporučljivo zameniti novim zbog bolje cirkulacije vazduha.

Close-up-view-of-AC-button_b

TEČNOST ZA PRANJE STAKALA I BRISAČI - Letnnje sredstvo za pranje stakala obavezno zamenite zimskim kako bi sprečili zamrzavanje u mlaznicama i oštećenja u sistemu. Po potrebi zamenite i metlice brisača, sve kako bi vidljivost bila bolja.

SVETLOSNI ELEMENTI - Proverite ispravnost svih svetala, a posebno prednjih jer je i njihova upotreba vrlo važna i danju tokom zimskog perioda. Proverite i svetla za maglu koja većim delom godine nisu u upotrebi.

GREJAČ STAKLA - Proverite ispravnost grejača zadnjeg stakla koji je vrlo važan tokom zime. Ako ne radi, sami proverite ispravnost osigurača koji je najčešći uzrok neispravnosti. Šemu osigurača i njihovo mesto u automobilu možete pronaći u uputstvima auta.

CR-Cars-Hero-snow-tires-compare-12-16

GUME I KOČNICE Vremenske neprilike, loši putevi i ostale opasnosti u saobraćaju od automobila zahtevaju da bude u stanju da "stane na vreme". To u prijevodu znači imati dobre kočnice i gume. Ako primetite istrošenost letnih guma, već sada ih zamenite onima za zimu. Takođe, kako se temperature spuštaju, isto tako se smanjuje i pritisak vazduha u gumama. Održavajte pritisak u gumama u okvirima koje je propisao proizvođač.

BRAVE - Većina auta opremljena je daljinskim sistemom otključavanja i zaključavanja, ali ako imate vozilo starije proizvodnje sa klasičnom bravicom pripremite sredstvo za odmrzavanje koje se može kupiti i u velikim trgovačkim lancima.

ČISTOĆA AUTA - Temeljno pranje auta pomoći će u smislu ugodnije vožnje tokom zime. Čista unutrašnjost i čista stakla s kojih je maknuta naslaga prašine i prljavštine teže će se zamagljivati i lakše odmagljivati.

 

 

 

Izvor : SrbijaDanas