Auto Start Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Pripremite svoj auto za zimu

Evo šta sve treba učiniti za sigurnu vožnju kroz zimske mesece

 

Od 1. novembra obavezna je upotreba zimskih guma. Stižu sve hladniji dani, a to često znači i otežane uslove vožnje. Krajnje je vreme da adekvatno pripremite svoj automobil za bezbednu vožnju. Što sami, što uz pomoć servisa, ovo su stvari koje bi trebalo da proverite i učinite kako bi vi i vaš auto lakše prošli kroz zimu, piše Autostart.

AKUMULATOR - Provera akumulatora, zavisno od stanju dopuna tečnosti ili zamjena s novim. Na nižim temperaturama istrošeni akumulatori znatno gube snagu, samim tim i mogućnost pokretanja motora.

ANTIFRIZ - Bez adekvatnog antifriza u rashladnom sistemu auta preti opasnost od zamrzavanja koje može da dovede do pucanja metalnih delova motora i da prouzrokuje veliku štetu.

KLIMA UREĐAJ - Ispravnost klima uređaja tokom zime je jednako važna kao i leti zbog toga što njegovo korišćenje smanjuje zamagljenje stakala sa unutrašnje strane. Jedan od važnih elemenata je i filter klima uređaja u kabini kojeg je preporučljivo zameniti novim zbog bolje cirkulacije vazduha.

Close-up-view-of-AC-button_b

TEČNOST ZA PRANJE STAKALA I BRISAČI - Letnnje sredstvo za pranje stakala obavezno zamenite zimskim kako bi sprečili zamrzavanje u mlaznicama i oštećenja u sistemu. Po potrebi zamenite i metlice brisača, sve kako bi vidljivost bila bolja.

SVETLOSNI ELEMENTI - Proverite ispravnost svih svetala, a posebno prednjih jer je i njihova upotreba vrlo važna i danju tokom zimskog perioda. Proverite i svetla za maglu koja većim delom godine nisu u upotrebi.

GREJAČ STAKLA - Proverite ispravnost grejača zadnjeg stakla koji je vrlo važan tokom zime. Ako ne radi, sami proverite ispravnost osigurača koji je najčešći uzrok neispravnosti. Šemu osigurača i njihovo mesto u automobilu možete pronaći u uputstvima auta.

CR-Cars-Hero-snow-tires-compare-12-16

GUME I KOČNICE Vremenske neprilike, loši putevi i ostale opasnosti u saobraćaju od automobila zahtevaju da bude u stanju da "stane na vreme". To u prijevodu znači imati dobre kočnice i gume. Ako primetite istrošenost letnih guma, već sada ih zamenite onima za zimu. Takođe, kako se temperature spuštaju, isto tako se smanjuje i pritisak vazduha u gumama. Održavajte pritisak u gumama u okvirima koje je propisao proizvođač.

BRAVE - Većina auta opremljena je daljinskim sistemom otključavanja i zaključavanja, ali ako imate vozilo starije proizvodnje sa klasičnom bravicom pripremite sredstvo za odmrzavanje koje se može kupiti i u velikim trgovačkim lancima.

ČISTOĆA AUTA - Temeljno pranje auta pomoći će u smislu ugodnije vožnje tokom zime. Čista unutrašnjost i čista stakla s kojih je maknuta naslaga prašine i prljavštine teže će se zamagljivati i lakše odmagljivati.

 

 

 

Izvor : SrbijaDanas