Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

EL Lada za EKO svet

Da ceo svet razmišlja o alternativnim zelenim tehnologijama svima nam je poznato. Prva asocijacija kada neko spomene ruska vozila jeste velika potrošnja benzina. Veliko iznenađenje je došlo iz Moskve gde je na sajmu predstavljen prvi model automobila na električni pogon najvećeg ruskog proizvođača AvtoVAZ.

Naime radi se o modelu EL Lada koji je baziran na modifikovanoj platformi  karavanske verzije Lade Kaline. Ovaj izuzetni  automobil se pokreće na elektromotor snage 60kW (82KS) koji je povezan na napajanje iz baterijskog sistema kapaciteta 13 kWh.

EL Lada  ima sjajne karakteristike kao što je ubrzanje do 100 km/h postiže u roku od 13 sekundi a maksimalna brzina je 130 km/h. Napunjeni baterijski sistem može preći 150 km, a punjenje je veoma jednostavno na kućnoj utičnici u trajanju od 8 sati.

Ruski zvaničnici su objavili da će prvi primerci El Lade biti korišćeni  kao taksi vozila u ruskoj pokrajini Stavropol. Što se tiče šire komercijalne prodaje još uvek se ne zna kad će ovaj model Lade biti dostupan ostatku zainteresovanih kupaca. Cena ovog model iznosi okvirno  1.000.000,00 rubalja ili približno 25.000,00 eura.

Pozdravljamo ovaj sjajan potez  Avto VAZ-a i ruskih zvaničnika koji su našli  primenu ovih eko vozila. Ostaje nam da vidimo  kako će ovaj model biti prihvaćen na svetskom automobilskom tržištu.

Slika preuzeta sa: http://www.greencarreports.com