Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Biološka goriva

Već nekoliko decenija unazad  se traga za alternativnim pogonskim gorivima. Na našim prostorima i dalje imaju primat benzinski i dizel motori a sve više se ugrađuju TNG uređaji.

Veoma retko se spominju biološka goriva koja predstavljaju veoma interesantnu grupu alternativnih goriva. Biološka goriva su veoma slična benzinu i dizelu, ali se gorivo dobija iz organskih izvora, kao što je otpadno biljno ulje (zeleni dizel) ili šećerna trska (bioethanol).Prednost ovih goriva u odnosu na dizel i benzin jeste ta što imaju manju emisiju ugljen dioksida što je posledica apsorbovanja dioksida kod biljaka dok su žive.

Ova goriva nisu zavisna od reusrsa fosilnih goriva i neka mogu da pokreću i motore koji nisu modifikovani. Kod nas na tržištu je jako teško nabaviti ove vrste goriva a mana im je što je potrebno modifikovati neke vrste automobila da bi se mogla koristiti. Ograničena količina zemljišta, potrebna za uzgoj biljaka u svrhe proizvodnje jeste glavna prepreka masovnoj proizvodnji ovih goriva.Interesantna stvar jeste da postoji mogućnost da već kupujete ova goriva a da toga niste ni svesni  iz razloga štoi sva goriva sad moraju imati određeni procenat (iako veoma mali) biogoriva. Goriva sa visokim  procentom bioloških goriva, kao što su E85 ili B30, je dosta teško naći na našem tržištu.

Stručnjaci predviđaju da će biološka goriva sačuvati  rezerve fosilnih gorivaali njihova cena će odrediti mogućnost korišćenja.U budućnosti ćemo koristiti biološka goriva ali je upitno da li ćemo moći upotpunosti da se posvetimo njima. Vreme će pokazati.

Slika preuzeta sa: www.auto-market.me