Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Električni autobus prešao 200 km sa jednim punjenjem

Kineski proizvođač autobusa BYD je krajem marta uradio test vožnju u Kopenhagenu a dobijeni rezultati su impresivni. Naime autobus je prešao 200 kilometara sa samo jednim punjenjem. Glavni problem kod svih električnih vozila je nihov ograničen domet i dugo vreme punjenja. Rešenjem ovog problema električna vozila će zagospodariti putevima širom sveta.  Kada je reč  o autobusima ovi problemi su još više od značaja  iz razloga što stalno kruže na linijama i nemogu dozvoliti dugo čekanje  na punjenje baterija.

BYD autobus je imao posadu od 40 putnika i na redovnoj ruti linije prešao 80 kilometara. Nakon toga izašao je na autoput gde je prešao dodatnih 150 kilometara bez potrebe za punjenjem baterije. Nakon ovog testa usledio je drugi koji je sproveo najveći autobuski prervoznik u Danskoj. Test je pokazao sledeće: autobus može da pređe 130 kilometara sa upaljenim grejanjem, a nakon toga i oko 70 kilometara na autoputu. Stanje napunjenosti baterije nakon testa iznosila je oko 8 %.

Ovaj kineski proizvođač električnih autobusa beleži nagli rast. Naime pre određenog vremena su primili porudžbinu za 1800 autobusa za dva kineska grada Dalian i Nanjing. U Evropi električne autobuse možemo sresti na ulicama Amsterdamu (35 autobusa), dok ih u Londonu ima samo nekoliko.

Trebaće vremena da se svet navikne na električna vozila a posebno na električne autobuse.

Slika izvor: byd.com