Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Zbog lažiranja potrošnje goriva Hyundai i Kia moraju da isplate 100 miliona dolara prevarenim kupcima

Najnovija vest iz USA stigla nam je od američke agencije za zaštitu životne sredine koja je utvrdila lažiranje potrošnje goriva južnokorejskih kompanija. Merenjem potrošnje goriva agencija je ustanovila da njihova merenja pokazuju velika odstupanja u odnosu na merenja koja su izvršena u fabrikama spomenutih proizvožača automobila. Nakon toga Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) je reagovala i primorala južnokorejske proizvođače da postave ispravne podatke o potrošnji svojih vozila.

Lažirani podaci nisu  pronađeni na svim modelima Kia i Hyundai vozila. Reč je o ukupno 13 modela za period   od 2011 do 2013.godine.  U ciframa govoreći radi se o približno 900.000 vozila na američkom tržištu i 172.000 na kanadskom tržištu. Najveća "crna ovca" je Kia Soul koja ima četvorocilindrični benziski motor i šestostepeni automatski menjač a razlika u potrošnji je fascinantnih  1,5 l više u odnosu na fabričke podatke.

Ovaj namerni ili slučajni propust koštaće ovu južnokorejsku grupaciju preko 100 miliona dolara. Menadžment južnokorejske grupacije priznao je grešku i spreman je da nadaknadi štetu svojim kupcima. Kompezacija će biti izvršena putem kartica za gorivo. Oštećeni kupci treba da odvezu svoje vozilo do najbližeg ovlašćenog servisa gde će  biti ustanovljenja pređena kilometraža na osnovu čega se računa ušteda koju bi kupac ostvario da je vozio auto propisene potrošnje goriva. Kada se definiše cifra na nju se dodaje još 15% zarad pretrpljene nelagodnosti klijenta.

Na konkretnom primeru to bi bilo ovako: ukoliko ste vlasnik Kia ili Hyundai vozila sa nerealnom potrošnjom goriva i ona odskače manje od pola litre od fabričke potrošnje a pritom ste prešli približno 24.000 kilometara dobićete karticu za gorivo sa iznosom od 88 dolara.

Postavlja se pitanje da li i ostali proizvođači vozila prikazuju realne cifre vezane za potrošnju goriva. Vreme će pokazati. U svakom slučaju pozitivan događaj koji ide u korist zaštite potrošača i zaštite životne sredine.