Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

U Srbiji počinje proizvodnja električnih vozila?

Kako pišu “Novosti”, u okolini Beograda uskoro bi trebalo da počne sklapanje električnog vozila, a planira se i proizvodnja. Cena “aksiosa” neće prelaziti 10.000 evra. Sa jednim punjenjem do 140 kilometara. Srbija će praviti električne automobile. Najkasnije do septembra ove godine na ulicama Beograda pojaviće se malo gradsko vozilo na struju čija cena neće prelaziti 10.000 evra.

Preduzeće “Eko Srbija” je već dogovorilo prvu isporuku delova za sklapanje 12 automobila, ali su ambicije da se skoro svi delovi ubrzo proizvode u Srbiji. Kako kažu, zatvorili su i kompletan finansijski plan, dobili potrebne “papire”, i sada je sve samo do tržišta.

– Mi smo sa kineskim partnerom dogovorili sve oko uvoza delova. Od šasije, motora, baterija, karoserije, koji bi se sklapali u okolini Beograda – kažu iz “Eko Srbije”. – Ipak, naša želja je da elektromotor i karoseriju pravimo u Srbiji pa smo već otpočeli pregovore sa srpskim kompanijama koje mogu da proizvedu ove komponente.

Zanimljivo je da je “Eko Srbija” dobila potpuno besplatno licencu od jedne renomirane italijanske kompanije za prizvodnju elektromotora. Istu licencu je nedavno otkupio i japanski “Suzuki”.

– Prvi automobil, koji će se na našem tržištu prodavati pod imenom “aksios” predstavićemo javnosti u septembru, na 5. “Tesla reliju”, na kome učestvuju električna vozila i hibridi iz celog sveta – kaže Škrnjić. – Automobil je namenjen, pre svega, za korišćenje u gradskim uslovima. Ima domet sa jednim punjenjem baterija do 140 km u realnim uslovima. Maksimalna brzina je 60 km na čas.

Ono što je posebno zanimljivo je da se “aksios” puni na običnoj kućnoj utičnici od 220 volti i da je vreme maksimalnog punjenja baterije oko osam časova. Potrebno je samo dva sata za punjenje 60 odsto kapaciteta baterije.

Nije prvi na punjenje

Projekat “Aksios” nije prvi takve vrste u Srbiji koji za cilj ima proizvodnju električnog automobila. Centar za motorna vozila AMSS je sa uspehom napravio i već registrovao, posle serije testova, “punto klasik” sa pogonom na električnu energiju. Ovo vozilo koje je delo tima inženjera Milana Božića, zbog svojih originalnih rešenja, izaziva veliku pažnju i van granica naše zemlje…

Nedavno je na BG kar šou predstavljen i projekat međunarodne ekspertske grupe (IEEG), kojoj je na čelu naš inovator Slavko Vujović, i koji su najavili za mart 2017. međunarodni sajam električnih automobila koji će biti u potpunosti proizvedeni u Srbiji.

Subvencija kod nas nema

Država Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ne daje nikakve subvencije za električne automobile i hibride. Dotacije u pojedinim zemljama EU idu i do 8.000 evra, a kod nas nisu predviđene ni poreske olakšice, pa čak ni besplatno parkiranje.

Pre nekoliko godina je država sa 100.000 dinara stimulisala prodaju eko-vozila u Srbiji ali se nije pridržavala sopstvene odredbe, pa je japanska “Tojota” morala da za oko stotinak prodatih vozila zatraži naplatu putem suda. Spor je okončan u korist Japanaca.

Izvor: novosti.rs