Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Tesla S prva evropska mreža stanica za punjenje

O ovom sjajnom automobilu smo već pisali, reč je o automobilu na električni pogon sa fantastičnom autonomijom od 500 km. Tesla S je ostvario očekivani uspeh na američkom tržištu a evropsko tržište je takođe prepoznalo kvalitete ovog izuzetnog automobila.
Sjajna vest je stigla pre nekoliko dana iz Norveške gde je postavljena prva evropska mreža stanica za napajanje ovih vozila električnom energijom. Ono što ovu vest čini još interesantnijom jeste činjenica da je Norveška peti najveći izvoznik nafte u svetu a zovu je i evropska Saudijska Arabija. Ova činjenica govori o ekološkoj svesti norvežana kao i o tome da shvataju da nafta neće teći večno.

Mreža stanica za napajanje je projektovana tako da obuhvata najprometnije sobraćajnice, i tako omogućava vlasnicima Tesle S da putuju neometano širom Norveške.

Suprcharger Network se nalazi u gradovima Aurland, Lillehammer, Gol, Lyngdal, Cinderella i Dombas.Na ovakav način 90 posto populacije ima pristup u okviru 320km mreže stanica i pokriva 60 posto teritorije Norveške .
Prednost ovih punjača u odnosu na konvencijalne jeste vreme punjenja. Superpunjači pune bateriju do pola za čitavih 20 minuta i sa pola baterije možete voziti do naredne stanice.

Ostaje nam da vidimo koja će sledeća evropska zemlja slediti primer Norveške, kao i kako će funkcionisati norveška mreža za punjenje baterija.
Izvor: economy.rs
Slika izvor: thetorquereport.com