Perfectly Keyless

Potrebno je manje od pet sekundi da haker ugrozi standardni sistem ulaska u vozilo bez ključa. Stručnjaci taj napad nazivaju relejnim napadom. Bosch-ova aplikacija sa ključem će to promeniti. „Naš sistem Perfectly Keyless pokreće revoluciju sistema ulaska bez ključa. On je „ključ za sprečavanje digitalne krađe automobila”, tvrde u Bosch-u. Poseban značaj ovog Bosch-ovog rešenja tehnologija je koja radi sa virtualnim ključem instaliranim na pametnom telefonu. Senzori u automobilu na siguran način prepoznaju vlasnikov pametni telefon poput otiska prsta te samo njemu otvaraju vrata. Upravljanje digitalnim ključem povezuje aplikaciju i vozilo putem Cloud tehnologije. Bosch-ov Perfectly Keyless nudi nešto što još nijedan sistem ulaska bez ključa nije nudio – praktičnost i sigurnost. Novi ključ se na pametnim uređajima može koristiti za privatne automobile, cele vozne parkove automobila i službena vozila. Bosch veruje da ovaj sistem s ugrađenom digitalnom bravom ima veliki potencijal na globalnom tržištu.

Bosch pokreće revoluciju sistema ulaska bez ključa

Kod konvencionalnih se sistema ulaska bez ključa ključ mora nositi sa sobom. Kako bi otvorio vrata i pokrenuo motor, mora komunicirati s automobilom putem radio signala niskofrekventnog (LF) opsega ili opsega ultravisoke frekvencije (UHF). U borbi protiv kradljivaca automobilska industrija neprestano usavršava postojeće sisteme. „Bosch sada sa sistemom Perfectly Keyless započinje projekat sa ciljem razvoja digitalnih sistema ulaska u vozilo. Naš je moto revolucija, a ne evolucija”, kaže Kroger iz Bosch-a. Umesto prenosa podataka niskofrekventnom ili visokofrekventnom radio tehnologijom, Bosch-ov sistem upotrebljava pametni telefon kao virtualni ključ, a tehnologiju Bluetooth za prenos. Stoga ključ automobila može ostati kod kuće. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu sa poluvodičima Bosch ima mogućnost ovaj način povezivanja učiniti sigurnim poput otiska prsta. Svaki pametni telefon opremljen je Bluetooth tehnologijom koja igra ključnu ulogu u ovom rešenju. Zajedno sa senzorima vozila i posebnom upravljačkom jedinicom čine sistem koji otvara vrata samo pametnom telefonu koji kreira virtualni ključ koji savršeno odgovara digitalnoj bravi sistema Perfectly Keyless. Sistem blokira signale drugih pametnih telefona ili elektroničkih uređaja koji manipulišu radio frekvencijama. Na taj način Perfectly Keyless štiti od neovlaštenog pristupa.

bosch 2

Putovanje bez ključeva
Virtualni ključevi vozila na pametnim telefonima već su dugo značajan segment u sistemu za deljenje automobila koji funkcioniše u nekim od velikih svetskih metropola. Takva se vozila ne pomiču dok operater putem cloud-a ne odobri ulazak; tek tada korisnik može otključati vozilo, pokrenuti ga i ponovno zaključati putem aplikacije. Komunikacija između pametnog telefona i vozila upotrebljava bežičnu tehnologiju kratkog dometa (NFC), odnosno bežični protokol za deljenje podataka na udaljenosti od nekoliko centimetara. Kako bi to ispravno funkcionisalo, korisnici moraju izvaditi svoj pametni telefon prije svakog putovanja i držati ga u blizini označenog mesta u vozilu. Tek će tada sistem prepoznati korisnika i otključati vrata. Uz Bosch-ov sistem Perfectly Keyless pametni telefon može ostati u džepu. To vozačima nudi jednostavnije korišćenje, a korisnicima koji dele automobile dodatnu praktičnost. Bosch-ovo rešenje radi i u kamionima kao i sa celim voznim parkovima komercijalnih vozila. To znači da više nema ručnog otključavanja vozila, fizičke primopredaje ni problema oko izgubljenog ili ukradenog ključa. Ako je pametni telefon sa aplikacijom Perfectly Keyless izgubljen ili ukraden, digitalni se ključ jednostavno deaktivira putem mreže, čime se onemogućuje pristup vozilu.

Izvor: Bosch