Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Novi Trabant nT nije privukao investitore!

O projektu oživljavanja legendarnog Trabanta je već bilo  reči, ali kako stvari sada stoje, od najavljene proizvodnje novog Trabanta koji je predstavljen u septembru 2009. na Salonu u Frankfurtu, za sada nema ništa.

2007 godine marketinška kompanija Herpa Miniaturmodelle je otkupila sva prava na korišćenje Trabant imena. Ova kompanija je sa još dva kooperanta pokrenula ceo projekat novog Trabanta.Reakcije su bile izuzetno pozitivne (više od 90 odsto anketiranih je bilo za pokretanje proizvodnje ovakvog Trabanta), pa je Herpa angažovala nemačku karoserijsku kompaniju IndiKar za razvoj modernog Trabanta.

Malo podsećanje. Ovaj simbol Istočne Nemačke sa dvotaktnim motorom doživeo je totatalni preobražaj. Novi Trabant nT ima pogon isključivo na električni motor jačine 60 konjskih snaga. Ovaj automobil možemo svrstati u  automobile čija je stopa emisija štetnih gasova jednaka nuli.

Karakteristike novog Trabanta nT su sledeće:  elektromotor od 60 konjskih snaga ostvaruje maksimalnu brzinu od 130 km/h, pogon se ostvaruje preko prednjih točkova a savremene litijum jonske baterije koje su  smeštene između zadnje osovine i menjačke kutije omogućavaju vožnju dugu 160 km a fotonaponske ćelije na krovu dopunjavaće baterije dodatnom energijom.  Što se tiče gabarita vozila manje više je sve ostalo isto s tim da je novi Trabant za oko 15 cm duži i širi u odnosu na predhodnika.

Planirano je bilo da trabant nT uđe u u serijsku proizvodnju tokom 2012. godine (mada u ograničenoj seriji), ali od toga za sada nema ništa jer, uprkos velikom interesovanju koje je vladalo za Trabant nT, za završetak razvoja automobila nedostaje investitor koji bi obezbedio još oko 30 miliona evra. Ipak, projekat oživljavanja Trabanta nije otkazan, a kada se (i ako) pojavi u prodaji, njegova cena bi trebalo da iznosi oko 20.000 evra.

Vreme će pokazati da li smo spremni za novog Trabanta.

Slika preuzeta sa: http://www.autoholik.net