Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Mali saveti vezani za popravku centralne brave

Sa centralnom bravom se većina nas sreće svakodnevno. Princip rada centralne brave je isti kao i kod svih drugih vrsta brava sa malim razlikama. Ona poseduje mali elektromotor putem koga se ostvaruje zaključavanje i otključavanje. Pokretanja ovog motora vršimo pritiskom na jedan od dva dugmeta na daljinskom upravljaču.

Kod novije generacije automobila ona je sastavni deo opreme ali centralna brava se može i naknadno ugraditi u automobil.  Potrebno je da se nabave potrebne prave, elektro motori, jos par delova i ona se može ugraditi u bilo koje vozilo.

Postoji mogućnost ugrađivanje mehanzma na gepek vozila. Ugradnjom ovakvog uređaja dobijate mogućnost otvaranja gepeka putem daljinskog upravljača.

Kao i svaki drugi uređaj i centralna brava je podložna kvarovima. Najčešći kvarovi  su kvar elektromotora i kvar na samoj bravi.

1. Kvar elektro motora može biti sledeći: motor može da izgubi snagu ili oslabi , ukoliko dođe do ovakvog kvara potrebno je da vam motor pogleda autoelektričar, ili da kupite nov motor i zamenite ga.

2. Kvar brave može biti sledeći. jedan od veoma čestih razloga da brava ne radi je skupljanje prašine u samom mehanizmu, tako nakupljena prašina vremenom počinje da smeta, da otežava rad mehanizma brave, da ga koči, i tada elektro motor nema dovoljno snage da povuče sajlu i otključa vrata.

U koliko se brava pokvari, a želite sami da otklonite kvar  uradite sledeće: uzmete šrafciger i  skinete bravu, postupak skidanja je različiti od vozila do vozila, ali u principu nije teško, uglavnom je potrebno skinuti unutrašnju stranicu na vratima, naravno pre toga se skinu rukohvati, ručke za prozor i sve ostalo na vratima, zatim sranica cela, i na tada dobijate pristup bravi. Kada razmontirate bravu kao i motor, rasklopite je i probajte da je očistite koliko god možete, da izvučete prašinu iz nje kako bi ste olakšali rad mehanizma.

Preporučljivo je proveriti rad motora ako to ne umete sami da odradite odnesite ga kod vašeg autoelektričara da on izvrši testiranje. Ako je sve u redu sa motorom  onda pristupite čišćenju brave i pokušajte da li radi. Samo čišćenje će obično rešiti problem. Ako ste odradili čišćenje  brave i proverili rad motora a sistem i dalje ne radi obratite se vašem autoelektričaru.

Zamrznuta centralna brava

Bliže nam se zimski dani i čest problem predstavljaju zaleđene  brave.  Centralna brava kao i sve druge brave mogu da se zalede. Postoje razni načini za odmrzavanje brava.

1. Staviti glicerin na ključ i pažljivo okretati ključ.

2. Naprskati WD13 u bravu i ostaviti minut da deluje onda pokušati otključati bravu

3. Usuti malo čistog alkohola ili špiritusa u bravu nakon 5 minuta pokušati otključati bravu

4. Probati otvoriti bravu daljincem ponekad hoće da otključa bravu iz trećeg pokušaja dok ključem nije moguće otvoriti

5. Naprskati specijalni sprej za odleđivanje brava koji možete nabaviti na svakoj benzinskoj pumpi. Pored toga je bitno premazati kedere jer postoji mogućnost da uđe voda između kedera i metalnog dela. Ovaj problem možete rešiti kupovinom specijalnog stika za kedere ili ih jednostavno premazati glicerinom.

Slika preuzeta sa: www.ehow.com