Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Kina se guši u dimu 240 miliona vozila

Restrikcije vožnje, odnosno mogućnost da se vozi samo parnim ili neparnim danima, možda izgleda strogo, ali najbolje pokazuje drugu stranu medalje ekonomskog uspeha Narodne Republike Kine.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu je najveći svetski kupac novih automobila, a nivo rasta je i dalje izuzetan. Prema pisanju "Blumberga", broj novoregistrovanih automobila u prošloj godini, nadmašio je ukupan broj automobila na kineskim putevima 1999, dakle pre samo 14 godina.

Kako stoji u saopštenju ministarstva za javnu bezbednost, u Kini je u upotrebi 240 miliona vozila, dok polovinu tog broja čine automobili!

Tokom 2012, 15,1 milion novih automobila je našao mesto na drumovima ove zemlje, a očekuje se da ove godine taj broj poraste na 20 miliona. Tome doprinosi i sve veći broj stranih kompanija, koje otvaraju svoje fabrike u Kini.

Sa toliko automobila na ulicama, najveći problem je svakako zagađenje, koje je sredinom januara dostiglo gotovo katastrofalne razmere.

Mnogi smatraju da ovom problemu doprinosi i loš kvalitet goriva, koje sadrži visok stepen sumpora. Ipak, jeftino gorivo je jedan od prioriteta vlasti i tu nastaje konflikt jer bi ulaganja u povećanje kvaliteta neosporno dovelo i do porasta cena.

Analisti smatraju da je potreban novi pristup rešavanju problema zagađenja, kao i saobraćajnih gužvi, koje su normalna pojava u velikim gradovima. Ostaje da se vidi kakvi će koraci biti preduzeti u narednom periodu.

Preuzeto sa: www.autoportal.rs