Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Holandska Stela – solarni automobil za celu porodicu

Predstavljen je prvi porodični auto na solarnu energiju. Auto je prikazan u Ajndhovenu od strane Solar tima sa Tehnološkog univerziteta.

Dosadašnji prototipovi  solarnih automobila su bili rezervisani samo za jednu osobu, Stela je prvo solarno vozilo koje je mnogo ekonomičnije po pitanju broja putnika, i predviđeno je za celu porodicu. Ovaj koncept ima šansu da bude prekretnica u dizajniranju solarnih vozila.

Osnovne karakteristike Stele su: laka konstrukcija automobila, efikasni solarni paneli, zadnje sedište, gepek. Ovaj izuzetni automobil poseduje moćnu bateriju koja mu omogućava autonomiju od čitavih 600 kilkometara.

Stela poseduje nesvakidašnji dizajn koji je u mnogome radikalniji od modernih klasičnih automobila.Planira se  i komercijalna proizvodnja ovog automobila te se nadamo da ćemo ga uskoro videti na ulicama evropskih metropola. Veliki ispit  Stelu čeka na trci solarnih automobila Vorld Solar Čelendž, koja će se održati u oktobru ove godine u Australiji. Klikom na ovaj link možete videti snimak sa predstavljanja Stele.

Izvor: Pressonline.rs, Foto: Cleanmpg.com