Auto Start Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Hibridni ili električni automobili. Koji izabrati?

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu novog automobila opremljenog najnovijom tehnologijom koja štedi godivo i ne zagađuje okruženje, onda je verovatno vaš izbor definisan između hibridnog ili električnog automobila. Koji je najbolji izbor za vas? Navešćemo ovde neke prednosti i nedostatke i pomoći ćemo vam donesete odluku.

Hibrid ili električni automobil. Koja je razlika?

Pre nego što pomenemo prednosti i nedostatke električnih automobila, važno je da shvatimo razliku između dve vrste vozila.

Hibridni automobili su upravo ono što im i ime kaže. U suštini, hibridna vozila koriste dva različita agregata. Tu je elektromotor koji vam omogućava određenu autonomiju od 60-70 km, a tu je i normalno benzinski motor koji startuje po potrebi kada se baterija koja pokreće električni motor potroši.

Električna vozila, sa druge strane, koriste samo električni motor, što znači da ne koristite bilo koju vrstu fosilnih goriva. Popularni primeri su električnih automobile su Ford Focus Electric, Nissan Leaf i Tesla Model S kao i ostali...Električna vozila nisu opremljena dodatnim motorom koji bi se aktivirao u slučaju kada vozilo ostane bez pogonskog električnog napajanja. Električna vozila obično imaju više prostora za baterije što znači da imaju veću eko autonomiju, tj. mogu da pređu više kilometara koristeći samo električnu energiju.

Električna vozila - prednosti i nedostaci

Električna vozila nude nekoliko prednosti u odnosu na hibridni pogon. Glavna prednost je da električna vozila štiti, tj. manje zagađuje okruženje od hibrida, jer ne koristite fosilno gorivo uopšte. To je velika stvar za ekološki svesne kupce koji žele da smanje svoj negativan uticaj na okruženje, koliko god je to moguće.

Osim toga, električno vozilo pomaže vozačima da uštede  više novca nego u slučaju hibrida. Vozači koji žele da krstare autoputevima onoliko dugo koliko je to moguće bez upotrebe kapi goriva za njih će električno vozilo nego hibrid.

Naravno, postoje neki nedostaci električnih vozila. Do sada najveći nedostatak je autonomija, tj. dužina vožnje, broj pređenih kilometara bez dosipanja goriva. Dok hibridno vozilo obično može putovati do 100 km na potpuno električni pogon i dodatnih 200 do 300 kilometara na benzin, većina električnih vozila je ograničena na 60 do 70 kilometara  bez dopunjavanja baterije. To znači da vozači koji nameravaju da putuju na dužim relacijama, ili oni koji svakodnevno putuju više 100 km bez zaustavljanja, bilo bi dobro da razmotre opcije za kupovinu automobile na hibridni pogon. Izuzetak je Tesla Model S, koji može da pređe i preko 250 km između dva punjenja.

Hibridna vozila: prednosti i nedostaci

Naravno, hibridni automobili takođe imaju svoje prednosti i neke nedostatke. Autonomija putovanja – osnovna prednost. Dok je električni automobil može samo da putuje dok to pogonska baterija omogućava, hybrid  koristi i  benzinski motor pored svog električnog pogonskog sistema. Rezultat ovoga je da vozač vozila na hibridni pogon  dobija najbolje od oba agregata, sistema i pristupa, dobija efikasnost elektro-vozila u gradskoj vožnji  i tradicionalnog automobila za duža putovanja.

Kada je reč o nedostacima, najveći nedostatak hibrida je relativno mali broj modela koji su opremljeni ovim tipom agregata. To je uglavnom zbog toga što vozači koji su zainteresovani za električno vozilo žele potpuni doživljaj, ne žele da koriste fosilno  gorivo i čuvaju životnu sredinu što je više moguće. U stvari, današnja porodica hibrida je ograničena na samo nekoliko modela (Chevrolet Volt i Toiota Prius Plug-in su najpopularniji) u poređenju sa većom ponudom električnih vozila.

Ostale uštede, svetska i domaća praksa

U Americi Zakon predviđa brojne poreske i druge olakšice za vlasnike hibridnih i električnih vozila uz tendenciju šire primene. Dok u razvijenim društvima vozači između hibridnih i električnih automobile biraju samo i isključivo prema ličnim potrebama u našoj zemlji i regionu  javnost sve više posvećuje pažnju ovoj temi i u vremenu koje je pred nama zajedno ćemo se radovati mogućnostima koje ovi automobili pružaju kako u praktičnom tako i u ekološkom smislu.  2012-Toyota-Prius-v-courtesy-of-Alex-L-Dykes-033 tesla electric cars