Autostart Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

Bosch sistem za detekciju umora- kod vozača

Sezona godišnjih odmora i putovanja je iza nas. Veliki problem na  našim autoputevima predstavlaju umorni i neispavani vozači. Umoran vozač nije pretnja samo za svoj život nego i za živote drugih učesnika u saobraćaju. Često se dešava da vozači zaspu u vožnji i na taj način izazovu saobraćajnu nesreću. Veliki broj nesreća je posledica pospanosti vozača.

Slična je  situacija i u drugim evropskim državama. S toga su kompanije koje rade na usavršavanju automobila pokrenule projekte za konstrukciju sistema koji sprečavaju udese uzrokovane umorom vozača.

Kompanija Bosch već duže vreme radi na projektu  sistema za otkrivanje simptoma umora i pospanosti kod vozača. Izlazak na tržište ove  tehnologije se očekuje krajem 2012 godine.

Na osnovu istraživanja američkih i nemačkih agencija koje se bave problemima sigurnosti u saobraćaju, veliki broj saobraćajnih nesreća u ovim zemljama izazvan je umorom vozača.

Sprovedena studija Američke nacionalne agencija za sigurnost u saobraćaju (NHTSA) pokazala da je za 20 odsto udesa u SAD odgovoran umor i pospanost vozača. U Nemačkoj pak stručnjaci tvrde da je to drugi najčešći uzrok sabraćajnih nesreća u kod njih.

Poput većine  drugih kompanija iz automobilske industrije i Bosch radi na razvoju i usavršavanju sistema za rano prepoznavanje simptoma pospanosti kod vozača.

U Bosch -u  kažu da su za razvoj ove specijalne tehnologije iskoristili već postojeće senzore iz ESP sistema koji detektuju ugao okretanja upravljača u automobilu. Spomenuti senzori, tvrde u Bosch-u, mogu jednostavno da se iskoriste i za postupak utvrđivanja umora kod vozača.

Sistem meri koliko često se dešava da vozač, nakon dužeg intervala u kojem nije pomerio volan automobila, naglo i impulsivno zaokrene volan.

Prikupljene  informacije kombinovale bi se sa drugim podacima, kao što je brzina vozila. U trenutku kada  sistem detektuje da su nagli i iznenadni pokreti učestali, vozač bi bio upozoren vizuelnim indikatorom na instrument tabli da treba da zaustavi automobil i da se odmori. U Bosch-u napominju da bi sistem mogao da postane funkcionalan u serijskim modelima automobila

Slika preuzeta sa: http://jalopnik.com