Auto Start Centrala, Ćirila i Metodija 45, Novi Sad +381 21 504 221, +381 21 504 223

10 saveta za bezbedan put na odmor

Planirate da automobilom idete na godišnji odmor. Ako ne želite da se sve pretvori u veliku zbrku i da ne znate šta ćete pre, na vreme razmišljajte o neophodnim proverama. Napravite ček-listu pred putovanje.

14 dana pred put - Provera automobila

Najbolje je da se vozilo prekontroliše u ovlašćenom servisu. Ukoliko vam se bliži redovan servis možete kontrolu obaviti neposredno pred put. Ukoliko ne, obavezno proverite ulje, kočnice, gume (dubina šare). Neke od ovih stvari možete i sami da obavite.

344334_01-servis_ff

12 dana pred put - Spremite papire

Naročito ako putujete u inostranstvo. Dakle, vozačka i saobraćajna dozvola, polisa osiguranja, lična karta pasoš, kao i zeleni karton za države gde je i dalje ovaj dokument neophodan (Makedonija, Bosna i Hercegovina...) Savet: skenirajte dokumenta i takve slike čuvajte na vašem e-mail nalogu za svaki slučaj.

344336_03--dokumenta_ff

10 dana pred put - Ažurirajte navigaciju

Navigacija je postala maltene neophodno sredstvo za snalaženje u inostranstvu.
Zamislite situaciju da lutate nekom zemljom, dok vam decu hvata nervoza na
zadnjem sedištu. Dakle, postarajte se da mape na vašem navigacionom uređaju
budu ažurne.

344335_02--navigacija_ff

7 dana pred put - Pribor za prvu pomoć

Kada ste zadnji put proverili da li posedujete svu neophodnu opremu u automobilu? Pred putovanje je pravi trenutak, svakako. Podsećamo: kompleti za prvu pomoć moraju biti standardizovani, a imajte na umu da u pojedinim zemljama, poput Grčke neophodan je aparat za gašenje požara.

344337_04--pomoctrougao_ff

5 dana pred put - Zabavni program - organizacija za decu

„Tata jesmo li stigli?“ „Još koliko moramo da putujemo?“ „Hoću napolje, tata!“ Ukoliko vam ovakva pitanja idu na nerve, nabavite neku vrstu zabave za svoje mališane. Džepna konzola, mobilni telefon, tablet-računar, izbor je na vama.

344338_05--igrice_ff

3 dana pred put - Kupite motorno ulje

Čak i moderni automobili troše izvesnu količinu ulja između intervala redovne zamene. Dakle, pametni vozači uvek pre dužeg putovanja nabave motorno ulje, jer niko ne želi da mu se kojim slučajem upali lampica, a servisa nema na vidiku. Jedan litar je sasvim dovoljan.

 

2 dana pred put - Upišite važne brojeve

Ukradena vam je kreditna kartica. Šta sad? Zabeležite negde broj kol centra sa poleđine kartice ili se raspitajte u banci. Preko interneta možete da saznate brojeve telefona pomoći na putu u državama kroz koje prolazite.

 

Dan pred put - Pravilno se spakujte

Ravnomerno rasporedite teret po prtljažniku. Teže stvari idu na samu klupu, dok sigurnosni trougao i komplet prve pomoći moraju biti lako dostupni. Pravilo je da ukoliko imate krovni nosač teret ravnomerno rasporedite i da u njega ne stavljate čvrste kofere.

344339_06--pakovanje_ff

Dan putovanja - Ponesite rezervni ključ

Zaboravili ste ključeve u automobilu i sad ne možete da uđete jer je zaključano. Da, dešava se. Zato pametu u glavu, jer zamislite da vam se ovakva neprijatnost dogodi na hiljadu kilometara od kuće. Rezervni ključ nosite obavezno sa sobom.

344340_07--kljucevi_f

Dan putovanja - Pripremite hranu

Naravno, vodite računa da nosite suvu hranu koja se ne kvari. Grickalice, sendviči, razne vrste biskvita sastavni su deo svakog putovanja sa decom. Lekari preporučuju da se tokom vožnje pije dosta tečnosti i konzumira voće.

344342_08--hrana_f

Glavni savet - Rasporedite vreme vožnje

Neprekidna vožnja od 10 sati je maltretiranje i za vozača i za mašinu. Planirajte gde ćete da odmorite, možda čak i prenoćite i zaista napravite od putovanja uživanje.

Izvor: mojauto.rs